פעילות לכל המשפחה בבית בד שמנא

כולם יודעים ששמן זית מיוצר בבית בד. אבל האם פעם חשבתם מהו אותו "בד" על שמו קרוי בית הבד?

מסתבר, שה"בד" הינו מוט עץ עבה, המחובר לאבן, שעליה מרסקים וכותשים את הזיתים בשיטת הכבישה המסורתית להכנת שמן זית.

על כך, ועל עובדות נוספות הקשורות לזיתים ולשמן הזית, למדנו בבית הבד שמנא במושב חגור, 20 דקות נסיעה מת"א, הפותח את שעריו מדי שבת, בתקופת המסיק בחודשים אוקטובר עד דצמבר, לפעילות מסיק משפחתית חווייתית.

שמנא הוקם בשנת 2006 ע"י משפחת אברמוב, וכל בני המשפחה, מהסבתא ועד הנכדים, שותפים פעילים בעסק המשפחתי, שעליו גאוותם, ובצדק. גם אותי באפן אישי, תמיד משמח לפגוש בחקלאים, עובדי אדמה אמיתיים.

בשבת שאחרי חג הסוכות, שהיתה גם היום הראשון למסיק 2014, הגענו אל מרכז המבקרים בבית הבד לפעילות מלמדת ובעלת ערך מוסף באוויר הצח.

הילדים התחילו בסדנת יצירה, בזמן שהמבוגרים טעמו מארבעת סוגי שמן הזית המעולים המוצעים למכירה במקום והתרשמו ממבחר המוצרים בחנות.

– קורטינה שמן זית, מעט מריר, מעונת המסיק 2013 שמקורו בספרד.

– זן סורי (יותר נכון להגיד צורי היות ומקורו בעיר צור שבלבנון) ממסיק 2013, בעל טעם עדין יותר.

– זן פישולין מסיק 2013, במקור מצרפת.

– זן ברנע ממסיק 2013  ומהמסיק החדש של 2014, אחד הזנים החזקים והנמכרים בעולם, שפותח בקדש ברנע ע"י פרופסור שמעון לביא.

ההבדל בין השמן בבית הבד, העשיר באיכות ובטעם, לבין השמן שאנחנו רוכשים במרכולים כה מובהק, שהוא מעלה תהיות לגבי איכות השמנים שאנו קונים.

לאחר הטעימות יצאנו מבית הבד לסיור והדרכה בכרמי הזיתים

ליאור המדריך הסביר לילדים (וגם לגדולים) על הזית הארץ-ישראלי ולמדנו כי ישנם עצי זית בני 2000! שנה וכי על מנת להגביר את תפוקתם, עושים לעצי הזית, כמו לטייקונים, תספורת…

לאחר ההסבר עברו הילדים למסיק זיתים בשיטה המסורתית, אותם אספו אל צנצנות שקיבלו

בימינו כבר לא ממש משתמשים בשיטות המסיק המסורתיות, הידניות והאיטיות, והמסיק מתבצע עם "מנערת"- טרקטור ניעור חדיש, המנער את גזע העץ ומוריד במהירות את הזיתים.

הילדים פרסו יריעה מתחת לעץ ולאחר "ריקוד המנערת" שטף אותנו גשם של זיתים …

 

לאחר סינון העלים, עוברים הזיתים לארגז גדול, ששמו בישראל דולב

בתחנה הבאה השתתפו הילדים בסדנא לכבישת זיתים בשיטה הביתית: הילדים אוספים את הזיתים שמסקו, דופקים עליהם קלות עם אבן ומכניסים אותם בחזרה לצנצנת, אותה יקחו הביתה להמשך טיפול, לפי מתכון שקיבלנו, עד לקבלת זיתים ראויים למאכל.

לאחר מכן, בעזרת המפרכת, גלגלי המלל והבד, מללנו את הזיתים והפכנו אותם לשמן זית.

 

בסיום עבודת השטח, כשהילדים מציגים בגאווה את הצנצנות שלהם, חזרנו אל בית הבד, לצפיה בבית הבד המודרני, בו הזיתים הופכים לשמן זית (קו הייצור בבית הבד אינו פועל בשבתות ובחגים).

עלות הסדנא, שאורכה כשעתיים, 40 שקלים לילד (מגיל 3 ומעלה) 30 שקלים למבוגר..הילדים מקבלים צנצנת אותה הם ממלאים בזיתים לכבישה.

לקבוצות (מינימום 20 משתתפים) המחיר הוא 35 ש"ח לילד, 25 ש"ח למבוגר (הזמנה טלפונית).

עוד קצת על משפחת אברמוב ומשק שמנא:

סבא וסבתא לבית אברמוב עלו מהקווקז והצטרפו לאיכרי המושבה ראשון לציון.

בני הדור השני, צביקה ונילי אברמוב הקימו ב-1963 משק משפחתי במושב חגור.

לימים רכשו בני הדור השלישי ארז, מירב ומשה, ידע בייצור שמן זית בטוסקנה, איטליה, והביאו משם מכונה לסחיטה ייחידנית, המפרידה את השמן מהזית בסחיטה אחת ויחידה, במקום 2 סחיטות בייצור תעשייתי ובכך מעניקה לשמן שילוב יתרונות ייחודי, החל בטעם, בערכים התזונתיים ובחיי המדף שלו.

כיום עוסקים בטיפוח הכרמים, במסיק ובעצירת שמן הזית, שלושה דורות למשפחת אברמוב ומשפחת שפירא.

בית בד שמנא, משק 81, מושב חגור.

יש להזמין מקום לסדנאות בטלפון 03-9033380

פרטים נוספים באתר: http://www.shamna.co.il/

אודות juli1974

אקדמאית, אמא ל-3, יחצנית מסיבות לשעבר, עוסקת בתחום בקרת פרויקטים
פוסט זה פורסם בקטגוריה Uncategorized. אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.