עת המסיק הגיע – שמנע 2015

שבת בבוקר יום יפה..אמא שותה המון קפה..אבא גולש הרבה בסמרטפון..והילדים שכנעו את ההורים לצאת מהבית לסדנא בבית הבד שמנא..

עונת מסיק הזיתים, הזמן בו קוטפים את הזיתים והופכים אותם לשמן זית, הגיעה, וכמו בשנה שעברה, גם השנה הגענו אל חגיגות המסיק במרכז המבקרים בבית הבד שמנא שבמושב חגור, לפעילות מלמדת ובעלת ערך מוסף באוויר הצח.

כולם יודעים ששמן זית מיוצר בבית בד. אבל האם פעם חשבתם מהו אותו "בד" על שמו קרוי בית הבד?

מסתבר, שה"בד" הינו מוט עץ עבה, המחובר לאבן, שעליה מרסקים וכותשים את הזיתים בשיטת הכבישה המסורתית להכנת שמן זית. כמ וכן, ידוע לכם שמומלץ להפיק שמן זית מהזיתים רק ב-24 שעות ראשונות (מומלץ פחות) אחרי המסיק?

על כך, ועל עובדות נוספות הקשורות לזיתים ולשמן הזית, למדנו בבית הבד שמנא במושב חגור, 20 דקות נסיעה מת"א, הפותח את שעריו מדי שבת, בתקופת המסיק בחודשים אוקטובר עד דצמבר, לפעילות מסיק משפחתית חווייתית.

הילדים מתחילים ביצירה, בזמן שהמבוגרים טועמים מסוגי שמן הזית המעולים המוצעים למכירה במקום ומתרשמים ממבחר המוצרים מעוררי התאבון בחנות.

ההבדל בין השמן בבית הבד, העשיר באיכות ובטעם, לבין השמן שאנחנו רוכשים במרכולים כה מובהק, שהוא מעלה תהיות לגבי איכות השמנים שאנו קונים.

ממרכז המבקרים עברנו, בהליכה קצרה, אל מטע הזיתים, שם הסבירה תמר, המדריכה החביבה, על תהליך גידול הזיתים וייצור שמן הזית

הידעתם למשל, כי ישנם עצי זית, נדירים אמנם, המגיעים לגיל של 2000 שנה?! לא יאמן….

בימינו כבר לא ממש משתמשים בשיטות המסיק המסורתיות, הידניות והאיטיות, והמסיק מתבצע עם "מנערת"- טרקטור ניעור חדיש, שפותח ע"י ארז, הבעלים של שמנא, המנער את גזע העץ ומוריד במהירות את הזיתים. מדובר במכונה לא פחות מגאונית, שמייעלת ללא היכר את הליך הקטיף (מישהו אמר פרס נובל?), על מנת לקבל איכות שמן טובה.

הילדים פרסו יריעה מתחת לעץ ולאחר "ריקוד המנערת" שטף אותנו גשם של זיתים …http://youtu.be/X_vXYGAT0TA

סרטון פלאש

לאחר ההסבר עברנו למסיק זיתים בשיטה המסורתית, אותם אספנו אל צנצנות שקיבלנו.

בתחנה הבאה השתתפו הילדים בסדנא לכבישת זיתים בשיטה הביתית: הילדים אוספים את הזיתים שמסקו, דופקים עליהם קלות עם אבן ומכניסים אותם בחזרה לצנצנת, אותה יקחו הביתה להמשך טיפול, לפי מתכון שקיבלנו, עד לקבלת זיתים ראויים למאכל.

לאחר מכן, בעזרת המפרכת, גלגלי המלל והבד, מללנו את הזיתים והפכנו אותם לשמן זית.

בסיום עבודת השטח, כשהילדים מציגים בגאווה את הצנצנות שלהם, חזרנו אל בית הבד, לצפיה בבית הבד המודרני, בו הזיתים הופכים לשמן זית (קו הייצור בבית הבד אינו פועל בשבתות ובחגים).

בית הבד שמנא הוקם בשנת 2006 ע"י משפחת אברמוב, וכל בני המשפחה, מהסבתא ועד הנכדים, שותפים פעילים בעסק המשפחתי, שעליו גאוותם, ובצדק. גם אותי באפן אישי, תמיד משמח לפגוש בחקלאים, עובדי אדמה אמיתיים.

סבא וסבתא לבית אברמוב עלו מהקווקז והצטרפו לאיכרי המושבה ראשון לציון.

בני הדור השני, צביקה ונילי אברמוב הקימו ב-1963 משק משפחתי במושב חגור.

לימים רכשו בני הדור השלישי ארז, מירב ומשה, ידע בייצור שמן זית בטוסקנה, איטליה, והביאו משם מכונה לסחיטה ייחידנית, המפרידה את השמן מהזית בסחיטה אחת ויחידה, במקום 2 סחיטות בייצור תעשייתי ובכך מעניקה לשמן שילוב יתרונות ייחודי, החל בטעם, בערכים התזונתיים ובחיי המדף שלו.

צרכני שמן זית "כבדים" יכולים לקנות שמן זית איכותי במבצע ממש כדאי : 18 ליטר שמן זית ב-30 ש"ח לליטר בלבד!

בית בד שמנא, משק 81, מושב חגור.

יש להזמין מקום לסדנאות בטלפון 03-9033380

פרטים נוספים באתר: http://www.shamna.co.il/

מודעות פרסומת

אודות juli1974

אקדמאית, אמא ל-3, יחצנית מסיבות לשעבר, עוסקת בתחום בקרת פרויקטים
פוסט זה פורסם בקטגוריה Uncategorized. אפשר להגיע ישירות לפוסט זה עם קישור ישיר.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.